Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hamis képzetek az egységről
  2016-07-04 11:12:42, hétfő
 
  Tisztázzuk, mi is az egység! Kezdhetjük azzal, hogy eloszlatunk néhány hamis képzetet.
Először is, az az egység, amelyről Jézus beszél, nem szervezeti egység. Korunkban rendkívüli nyomás tapasztalható az egység irányába. Benne van a levegőben, ahogy mondani szokták, és ez bennünket is érint. Az emberek tartozhatnak ugyan különböző egységes szervezetekbe, mégis lehet, hogy kifelé, a világ felé nem mutatnak semmiféle egységet.
Klasszikus példa a római katolikus egyház működése a történelem folyamán. A római katolikus egyház jelentős külsőleges egységet mutatott - kívülről talán a legnagyobb szervezeti egységet, amely valaha is volt a világon -, ugyanakkor óriási és gyűlöletes hatalmi harcok folytak a különböző rendek között egyetlen egyházon belül. Ma még nagyobb az ellentét a klasszikus római katolikus egyház és a haladó római katolicizmus között. Az ún. "haladó" római katolikus teológusok a protestáns egyház liberális hittudósainak felelnek meg. A római katolikus egyház mégis megpróbál szervezeti egységben maradni, de az egység pusztán szervezeti marad, hiszen két teljesen különböző vallásról, kétféle istenképről, az igazságnak két eltérő magyarázatáról van szó.
Pontosan ugyanez igaz a protestáns ökumenikus mozgalomra is. Megkísérlik az embereket szervezetileg összehozni Jézus kijelentése alapján, de valójában nincs igazi egység, hiszen két teljesen kölönböző vallás van jelen: a bibliai keresztyénség és egy másfajta "keresztyénség", amely valójában nem is az. Könnyen létre lehet hozni szervezeti egységet, sőt egy élet energiáját pazarolhatjuk rá, és lehet, hogy mégsem jutunk még a közelébe sem annak a birodalomnak, amelyről Jézus a Jn 17-ben beszél.
Nem szeretném a helyes tanításra alapuló szervezeti egységet becsmérelni. Jézus azonban itt valami egészen másról beszél, hiszen nagyszerű szervezeti egységet lehet létrehozni anélkül, hogy a tagok eggyé lennének - még olyan egyházakban is, ahol sokat küzdöttek a hittételek tisztaságáért.
Mélyen hiszek a látható egyház elvi és gyakorlati tisztaságában, de sok egyházat láttam, ahol harcoltak a tisztaságért, ma mégis a csúfság melegágyai. Még saját közösségükben sincsen már egymással látható, szeretetteljes, személyes kapcsolatuk, nemhogy más igaz keresztyénekkel.
Van még egy további oka annak, hogy miért nem lehet a Krisztus által említett egységet szervezetinek tekinteni. Minden keresztyénnek egynek kell lenni: "egyek legyenek". Természetesen nem lehet olyan szervezeti egységet létrehozni, amely magában foglalná a világ minden újjászületett keresztyénét. Vannak például olyan igaz, újjászületett keresztyének, akik semmilyen szervezethez nem tartoznak. És vajon miféle szervezet tudná befogadni azokat a keresztyéneket, akiket üldöznek, és akik a külső világtól elzárva élnek? Krisztus parancsát nyilvánvalóan nem lehet a szervezeti egységgel betölteni, bár annak is megvan a maga megfelelő szerepe.
Létezik egy másik hamis képzet is az egységről. Evangéliumi keresztyének szívesen takaróznak ezzel. Nagyon is gyakran mondják, hogy "nos, Jézus itt természetesen a láthatatlan egyház misztikus egységéről beszél". Ezzel elintézettnek veszik a dolgot, és nem foglalkoznak vele többet.
Valóban, a teológiai terminológia szerint létezik egy látható és egy láthatatlan egyház. A láthatatlan a valódi - és mint ilyen egyetlen -, ezért bizonyos szempontból csak őt illetné a nagybetűs írásmód. A legfontosabb is, mert azokból áll, akik átadták magukat Krisztusnak mint Megváltónak. Ez Krisztus egyháza. Mihelyt keresztyénné válok és életemet átadom Krisztusnak, tagja leszek ennek az egyháznak, és misztikus egységet fogok alkotni az összes többi taggal. Ez igaz. De Jézus a Jn 13-ban és a Jn 17-ben nem erről beszél, mert ezt az egységet semmi sem robbanthatja szét, bármit tegyünk is. Tehát értelmetlen frázissá tesszük Krisztus szavait, ha a láthatatlan egyház misztikus egységére vonatkoztatjuk.
Harmadrészt, itt Krisztus nem a benne elrejtettség helyzeti egységéről beszél. Az igaz, hogy Krisztusban létezik helyzeti egység - vagyis mihelyt elfogadjuk Krisztust mint Megváltót, egy lesz az Urunk, egy a keresztség, egy a születés (újjászületés), és mindannyian megigazulunk Krisztusban. De itt nem erről van szó.
Negyedrészt, a törvény szerint is egységben vagyunk Krisztusban, de ez sem az, amiről most beszélünk. Létezik egy szép és csodálatos törvény szerinti egység a keresztyének között. Az Atya (a világegyetem Bírája) törvényesen kijelenti, hogy Krisztus térben és időben bevégzett áldozata által elvétetik mindazoknak a jogos erkölcsi büntetése, akik átadják magukat Krisztusnak. Ebben az értelemben csodálatos egységben vagyunk; de Jézus nem erről beszél itt. Nem húzódhatunk a láthatatlan egyház egysége és az említett többi egységfogalom mögé. ha a Jn 13 és a Jn 17 verseit csak a láthatatlan egyházra vonatkoztatjuk, Jézus állítását értelmetlenné tesszük. Elferdítjük Jézus szavát, ha nem értjük meg, hogy Ő itt valami láthatóról beszél.
A lényeg a következő: a világ szemmel látható tapasztalata alapján fogja megítélni azt, hogy Jézust az Atya küldte-e. (folytatjuk)

Francis A. Schaeffer
 
 
0 komment , kategória:  Ismertető jelük: A szeretet  
Címkék: keresztyénekkel, magyarázatáról, szeretetteljes, vonatkoztatjuk, keresztyéneket, értelmetlenné, természetesen, újjászületett, nyilvánvalóan, elintézettnek, szervezetekbe, tapasztalható, tisztaságáért, szervezetileg, keresztyénség, tisztaságában, hittudósainak, pazarolhatjuk, egységfogalom, közösségükben, szervezetinek, keresztyénnek, újjászületés, keresztyének, tartozhatnak, megigazulunk, elrejtettség, birodalomnak, keresztyénét, világegyetem, legfontosabb, keresztyénné, terminológia, tapasztalata, katolicizmus, foglalkoznak, egység irányába, emberek tartozhatnak, világ felé, római katolikus, történelem folyamán, legnagyobb szervezeti, különböző rendek, klasszikus római, haladó római, protestáns egyház, egység pusztán, protestáns ökumenikus, embereket szervezetileg, bibliai keresztyénség, élet energiáját, helyes tanításra, Elferdítjük Jézus, Francis,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A Megváltó szolgálatában  A Megváltó szolgálatában  Egy maradéktalanul uralt világ  Png nő  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Szép napot kívánok  Akarat  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Akarat  Nevem  Facebookon kaptam Krisztinától  Örülök, hogy látlak!  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Akik bántanak téged  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png telefon  Adakozás  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kaffka_Margit  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Png fotel  Mai harmónia kártyám  Radikális szeretet  Png virág  Facebookon kaptam  Png csokor  Fekete-erdő desszert  Régi emberek, akikre máig büsz...  Neked tudnod kell  képre írva  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Éretlen vers  Alázat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Az engedelmesség miért nem vál...  A kételkedés kezelése  Fekete-erdő desszert  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png csokor  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Éretlen vers  Kaffka_Margit  Hiányzik  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Png kutya  Png virág  Akarat  Sokan azt tartják  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Png férfi  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Radikális szeretet  Szép estét kedves látogatóimna...  Még csak most kezdődik a nap  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Egy bizonyos határt  Alázat  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Nevem  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép álmokat!  Szép estét  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Idő  Őrizkednünk kell...  Png csokor  Segítsük barátainkat, hogy meg...  George Gordon Lord Byron: Inez...  A kételkedés kezelése  Nagyi telefonál  Minden harmadik...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
egység irányába, emberek tartozhatnak, világ felé, római katolikus, történelem folyamán, legnagyobb szervezeti, különböző rendek, klasszikus római, haladó római, protestáns egyház, egység pusztán, protestáns ökumenikus, embereket szervezetileg, bibliai keresztyénség, élet energiáját, helyes tanításra, tagok eggyé, hittételek tisztaságáért, látható egyház, csúfság melegágyai, világ minden, külső világtól, szervezeti egységgel, maga megfelelő, másik hamis, láthatatlan egyház, teológiai terminológia, nagybetűs írásmód, összes többi, egységet semmi, benne elrejtettség, törvény szerint, keresztyének között, világegyetem Bírája, jogos erkölcsi, értelemben csodálatos, említett többi, láthatatlan egyházra, világ szemmel, keresztyénekkel, magyarázatáról, szeretetteljes, vonatkoztatjuk, keresztyéneket, értelmetlenné, természetesen, újjászületett, nyilvánvalóan, elintézettnek, szervezetekbe, tapasztalható, tisztaságáért, szervezetileg, keresztyénség, tisztaságában, hittudósainak, pazarolhatjuk, egységfogalom, közösségükben, szervezetinek, keresztyénnek, újjászületés, keresztyének, tartozhatnak, megigazulunk, elrejtettség, birodalomnak, keresztyénét, világegyetem, legfontosabb, keresztyénné, terminológia, tapasztalata, katolicizmus, foglalkoznak, robbanthatja, tisztaságért, szervezethez, láthatatlan, elferdítjük, istenképről, törvényesen, megváltónak, szempontból, krisztusban, egyházakban, mindazoknak, harmadrészt, evangéliumi, negyedrészt, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5173
  • e Hét: 38949
  • e Hónap: 68261
  • e Év: 256063
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.